Spoedcursus in Amsterdam!

zwemles en duiken leren
Zwemles in kleine groepen
kinder zwemles in rotterdam

Leren zwemmen, dat is een absolute must in Nederland! In een waterrijk land als Nederland is het dan ook niet meer dan normaal dat ook jouw kind zwemlessen nodig heeft. Met de juiste begeleiding leert jouw kind goed zwemmen en zichzelf redden in en om het water. Niet alleen leren zwemmen, maar je zelf ook kunnen redden in bepaalde situaties is noodzakelijk. Tijdens het Zwem ABC leer je niet alleen jezelf redden, maar ben je ook in staat om een drenkeling te helpen en misschien wel een leven te redden!

Het Zwem ABC zoals wij dat in Nederland kennen bestaat uiteraard uit een A diploma, een B diploma en een C diploma. Wat veel ouders niet weten, is dat het A en B diploma alleen niet voldoende is. Pas wanneer je kind ook het C diploma heeft behaald kun je zeggen dat je kind goed heeft leren zwemmen. Je kind is dan klaar om deel te nemen aan verschillende activiteiten in en om het water.

Met enkel het A of B diploma is het trotseren van de leuke wildwaterbanen in diverse aquaparken nog niet voldoende om jezelf veilig te houden. Bij het behalen van het C diploma kan je kind zich in verschillende situaties redden. Zelfs wanneer je onderwater even de oriëntatie kwijt bent (bijvoorbeeld bij het te water komen na een toffe glijbaan), weet een kind zichzelf te redden!

Bij het A diploma leert je kind de basisslagen aan. Een kind weet dan technisch hoe een bepaalde slag er uit moet zien. Denk hierbij aan de borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en rugslag. Ook kan je kind een stukje onder water zwemmen en zichzelf bovenhouden met watertrappelen!

Tijdens de lessen van het B diploma zal je kind iets meer afstanden afzwemmen. Hiermee wordt er niet alleen gelet op de uitvoering van de slagen, ook de conditie wordt op de proef gesteld. Het grote verschil tussen het A en B diploma, zit ‘m eigenlijk enkel in de afstanden die gezwommen moeten worden. Zo leert je kind bijvoorbeeld 3 meter ver onder water zwemmen. Ook zal je kind leren een voorwerp op 2 meter diepte op te duiken. Daarnaast zal je kind leren om te watertrappelen met 2 verschillende technieken. Een techniek met 2 benen tegelijk en een techniek met ongelijke benen watertrappelen. Handig als je kind een keer een verkramping heeft en zichzelf dus heeft aangeleerd om zich ook met een andere techniek boven te kunnen houden!

Het laatste diploma in de reeks is natuurlijk het C diploma. Bij het C diploma komen veel nieuwe technieken en slagen aan bod. Zo leert je kind zichzelf warm te houden wanneer het te water is gekomen tijdens een boottocht. Verkrampte benen tijdens het terugzwemmen naar de boot? Dat is geen probleem voor jouw kind! Je kind leert namelijk ook sculling, oftewel wrikken. Door de hurksprong + een goed uitgevoerde hoekduik is jouw kind ook in staat om een drenkeling te hulp te schieten en zelfs een aantal meters te vervoeren om vervolgens de kant te reiken.

Bij het behalen van het C diploma kan je kunt dus pas echt goed zwemmen! Naast dat het noodzakelijk is, zijn de zwemlessen ook echt heel leuk om te volgen! De zwemlessen zijn zo ingericht dat ieder kind het als een uitdaging zal ervaren. Dat is ook nodig om zo goed te kunnen leren en het plezier in de lessen te hebben!

Over plezierige zwemlessen gesproken; Zwemschool SwimBee organiseert iedere zomervakantie een intensieve spoedcursus. De spoedcursus is geschikt voor alle kinderen die graag willen leren zwemmen. In een hele korte periode leren de kinderen zwemmen. Tijdens de spoedcursus in Amsterdam is het mogelijk om af te zwemmen voor een certificaat of zelfs voor een Zwemdiploma A, B of C!

Leren zwemmen in warmer water

De spoedcursus wordt gegeven in het schitterende Friendship Sport Center in Amsterdam Noord. Dit zwembad is niet zomaar een zwembad, het zwembad in Amsterdam Noord is namelijk speciaal voor dit Sport Center gebouwd. De kinderen merken absoluut het verschil tussen een plaatselijk gemeentebad en dit zwembad. Het zwembad waar wij onze spoedcursus en reguliere lessen in geven is namelijk aanzienlijk warmer. Bij koud water verkrampen (zeker de kleinere!) kinderen veel sneller waardoor drijven niet mogelijk is.  De kinderen vinden het warme water niet alleen heel prettig, ze zullen dus ook sneller leren zwemmen omdat het warme water de spieren goed kan laten ontspannen. Wanneer je kind ontspannen in het water is, zal het aanleren van drijven en zwemslagen vele malen makkelijker gaan!

Individuele aandacht

De spoedcursus is zo ingericht dat ieder kind op zijn of haar niveau les krijgt. De lessen zijn plezierig en worden gedifferentieerd gegeven. Ieder kind is uniek en leert zwemmen op eigen tempo. De instructies vanuit de zwemdocent worden hier dan ook op aangepast. Op deze manier krijgt ieder kind feedback op de onderdelen waar zij hulp bij nodig hebben.

Is mijn kind toe aan een spoedcursus?

Er is veel onduidelijkheid over “de ideale leeftijd” om te starten met zwemles. Als richtlijn geven wij wel aan dat kinderen minimaal 4,5 jaar moeten zijn. Dit heeft echter niet te maken met de motorische ontwikkeling van een kind, maar meer met het feit dat kinderen van 4,5 jaar inmiddels al gewend zijn aan school en aan het fenomeen les krijgen. Ze weten wat het is om de aandacht met andere kinderen te moeten delen en op hun beurt te wachten. Hierdoor zal een kind veel sneller aanwijzingen kunnen oppakken, wat natuurlijk weer nodig is om goed te kunnen leren.

Maar ook hier geldt: niet alle kinderen zijn het zelfde. Vaak kunnen ouders zelf goed inschatten of hun kind al toe is aan zwemles. Een goede leidraad is bijvoorbeeld: Durft mijn kind al goed te douchen? Veel kinderen durven namelijk wel in bad, maar vinden de spetters van een douche vaak eng. Wanneer een kind niet bang is voor de spetters van een douche, is dat al een heel goed begin.

De meest ideale situatie is natuurlijk wanneer een kind volledig watervrij is. Hiermee bedoelen we dat een kind (zonder bandjes/kurkjes of andere drijfmiddelen) vanaf de kant in het water durft te springen waarbij ook het hoofd onder water gaat. Dit mag in diep of ondiep water zijn. Daarnaast zal het aanleren van zwemslagen sneller verlopen wanneer je kind al kan drijven op buik en rug, ook hier weer zonder bandjes/kurkjes of andere drijfmiddelen! Tijdens het buikdrijven is het de bedoeling dat je kind het gezicht in het water heeft en de ogen open! Bij het rugdrijven ligt een kind helemaal ontspannen op zijn rug in het water, waarbij de buik naar boven wijst en de billen niet naar de bodem zakken. Ook liggen de oren net onder de waterlijn.

Ben je er nog niet zeker van of jouw kind al klaar is voor de zwemlessen? Dan is het mogelijk om voorafgaand eens langs te komen voor een gratis en vrijblijvende proefles. Kijk op deze pagina om je op te geven voor een proefles.

Wanneer vindt de spoedcursus plaats?

De spoedcursus die Zwemschool SwimBee deze zomer in Amsterdam Noord organiseert wordt gegeven van 24 juli t/m 28 juli en van 31 juli t/m 4 augustus. Tijdens deze 10 intensieve dagen krijgen de kinderen dagelijks 2 x 50 minuten zwemles. Tussen de lessen door zal er tijd zijn voor een pauze. In de pauze is er tijd om even op adem te komen onder het genot van een koekje en een drankje. Natuurlijk is er ook ruimte om even naar de WC te gaan!

Dagelijks leren de kinderen ontzettend veel. Zoals je kunt begrijpen, leert het ene kind sneller dan het andere kind. Daarom wordt er aan het einde van de dag opnieuw naar de groepsindeling gekeken. Het kan voorkomen dat je kind de dag daarna in een ander groepje of bij een andere instructeur zwemt. Op deze manier krijgen alle kinderen les op het niveau wat bij hem of haar past!

Deelname

De spoedcursus is geschikt voor kinderen vanaf 4,5 jaar. De spoedcursus is niet geschikt voor kinderen met angst, watervrees, achterstand in de motorische ontwikkeling of gedragsproblemen. Ben je er nog niet zeker van of jouw kind al klaar is voor de zwemlessen? Dan is het mogelijk om voorafgaand eens langs te komen voor een gratis en vrijblijvende proefles. Kijk op deze pagina om je op te geven voor een proefles.

duikles voor kinderen

Kleding tijdens het zwemmen

Het is natuurlijk van belang dat je kind goed leert zwemmen. Bij goed leren zwemmen hoort de juiste kleding! Zo dragen de jongens enkel een strakke zwembroek of een zwemslip. Hiermee voorkom je dat jongens worden belemmerd door grote zwemshorts die onnodig veel weerstand in het water bieden tijdens het leren drijven en zwemmen.

Voor de meisjes is het meest ideale om een badpak of sportbikini te dragen. Wanneer er dan in het water wordt gesprongen, scheelt dat touwtjes opnieuw vastknopen of bikini-topjes zoeken!

Tijdens het oefenen voor een diploma wordt er natuurlijk ook geoefend met extra kleding over de zwemkleding aan. Wanneer hier mee wordt geoefend, zul je voorafgaand geinformeerd worden wanneer en welke kleding er precies nodig is. Ondanks dat er dagelijks 2 x 50 minuten les wordt gegeven, hoef je maar 1 kledingsetje mee te geven.

Kleding in een notendop
Jongens dragen strakke zwembroek of zwemslip (GEEN ZWEMSHORT)
Meiden dragen een sportbikini of badpak

Voortgang

Natuurlijk wil je graag weten hoe je kind het doet tijdens de spoedcursus. We proberen iedereen dan ook zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de voortgang! Zo wordt er tijdens de spoedcursus een persoonlijke terugkoppeling geschreven voor alle kinderen. Maar misschien dat je tussentijds ook vragen hebt over de voortgang van je kind! Wil je in contact komen met de instructeur? Stuur ons dan een e-mailtje! Dan zorgen we er voor dat er contact met je wordt opgenomen. Zo kunnen de instructeurs en de kinderen zich volledig op de lessen focussen zonder tussentijds onderbroken te worden.

Eindresultaat spoedcursus

De spoedcursus is zo ingericht dat ieder kind zeer veel leert in een zeer korte periode. Het eindresultaat kan voor ieder kind verschillen. Zo zullen er kinderen zijn die aan het einde van de cursus zelfstandig hebben leren zwemmen in diep water, maar natuurlijk zijn er ook kinderen die echt klaar zijn om af te zwemmen voor het A, B of C diploma!

Tijdens de laatste dagen van de spoedcursus worden alle ouders geinformeerd over het beoogde einddoel voor hun kind. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoe de spoedcursus afgesloten zal worden! Voor ieder kind zal er plek zijn om de week feestelijk af te sluiten. Voor de kinderen die nog niet toe zijn aan een diploma, kan er gekozen worden om af te zwemmen voor een certificaat. Op dit certificaat staat precies vermeldt wat je kind allemaal heeft geleerd tijdens de spoedcursus in Amsterdam Noord.

Wanneer je kind in aanmerking komt voor een A, B of C diploma, zal er in voorafgaande dagen “proefzwemmen” worden afgenomen. Meer algemene informatie over het proefzwemmen kun je op deze pagina vinden. Wanneer je kind slaagt voor het proefzwemmen, kan er worden afgezwommen!

De exacte data voor het afzwemmen voor certificaat of diploma wordt later bekend gemaakt.

Eisen certificaten en diploma’s

Ben je benieuwd naar wat je kind allemaal moet leren voor een A, B of C diploma? Klik hier voor overzicht van alle eisen van de zwemdiploma’s.

 • Spetter start
 • 795,-750,-
 • Voor kinderen die niet bang zijn, maar nog geen of weinig zwemervaring hebben.
 • 2 x 50 minuten les per dag
 • 10 dagen les
 • In groepjes van maximaal 8 kinderen per instructeur
 • Inclusief koekje en drankje
 • Nog enkele plekken
 • Spetter Goud
 • 750,-695,-
 • Voor kinderen die al zelfstandig zonder kurkjes, bandjes of andere hulpmiddelen in het diepe water zwemmen en de borst en rugcrawl beheersen.
 • 2 x 50 minuten les per dag
 • 10 dagen les
 • In groepjes van maximaal 8 kinderen per instructeur
 • Inclusief koekje en drankje
 • Nog voldoende plekken
 • B of C diploma
 • 750,-695,-
 • Voor kinderen die al een A of B diploma hebben.
 • 2 x 50 minuten les per dag
 • 10 dagen les
 • Groepsles in groepjes van maximaal 8 kinderen
 • Inclusief koekje en drankje
 • Nog voldoende plekken